MENU
 

Kosgeb AR-GE İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı

Kosgeb  AR-GE İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı

Bu programın amacı, bilim ve teknolojiye dayalı yeni fikir ve buluşlara sahip küçük ve orta ölçekli işletmeler ile girişimcilerin geliştirilmesi, yeni ürün, yeni süreç, bilgi ve/veya hizmet üretilmesi ve ticarileştirilmesi için araştırma, geliştirme, inovasyon ve endüstriyel uygulama projelerinin desteklenmesidir. KOSGEB  Ar-Ge İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programının süresi; Ar-Ge ve İnovasyon Programı için en çok 24 ay ,  Endüstriyel Uygulama Programı için en çok 18 ay, her iki program için de kurul kararı ile 12 aya kadar ek süre verilebilir. Ar-Ge ve İnovasyon Programı :  İşletmelerin ve girişimcilerin Ar-Ge ve inovasyon niteliğini taşıyan; yeni bir ürün, süreç, hizmet üretilmesi, mevcut bir ürün, süreç, hizmet geliştirilmesi, ürün kalitesi veya standardının yükseltilmesi ya da maliyet düşürücü nitelikte yeni tekniklerin, yeni üretim teknolojilerinin geliştirilmesi vb. konulardaki projeleri desteklenir.  Destek Miktarları  İşlik ve Kira Desteği    Talep edilmesi ve TEKMER’ de yer olması halinde, işlik kullanımı ücretsizdir. Proje süresince, kiralanan yerin Teknopark sınırları içinde yer alması durumunda aylık azami 1.250TL, toplam 30.000TL’dir. Teknopark sınırları dışında yer alması durumunda ise aylık azami 1.000 TL, toplam 24.000 TL’dir.

  • Makine-Teçhizat, Donanım, Hammadde, Yazılım ve Hizmet Alımı
 İşletmenin deneme amaçlı ve prototip geliştirmeye yönelik; hammadde, malzeme, makine, teçhizat, donanım, yazılım, kalıp, tasarım ve dışarıdan sağlanan hizmet/işçilik giderleri desteklenir. Destek üst limiti: 150.000 TL(Geri ödemesiz), 300.000 TL (Geri ödemeli) olmak üzere toplam destek tutarı 450.000 TL’dir.
  • Personel Giderleri Desteği
Projede çalışması şartı ile mevcut veya yeni istihdam edilecek personel için verilir. Ayrıca yabancı uyruklu personel de istihdam edilebilir. İşletmeye, net ücret üzerinden aylık: -              Üniversitelerin lisans programından bir yıl içinde mezun olabilecek durumdaki öğrencilere ve ön lisans mezunlarına 1.500 TL, -              Lisans mezunlarına 2.000 TL, -              Yüksek Lisans mezunlarına 2.750 TL, -              Doktora mezunlarına ise 3.500 TL destek  sağlanır. İşletmesini sermaye şirketi statüsünde kuran girişimciler mezuniyet durumuna bakılmaksızın kendisi ve/veya projede görevli bir ortağı için, aylık azami 1.500 TL destekten yararlanabilir. Toplam Destek Üst Limiti: 150.000TL (Geri ödemesiz)
  • Proje Geliştirme Desteği
Proje Danışmanlık Desteği Üst Limiti: 25.000 TL Eğitim Desteği Üst Limiti: 10.000 TL Sınai ve Fikri Mülkiyet Hakları Desteği Üst Limiti: 20.000 TL Proje Tanıtım Desteği Üst Limiti: 5.000 TL Yurt İçi ve Yurt Dışı Kongre, Konferans, Fuar Ziyareti, Teknolojik İş Birliği  Ziyareti Desteği: Her yurt içi ziyaret için destek üst limiti 1.000 TL, her yurt dışı ziyaret için destek üst limiti 3.000 TL, toplam üst limit ise 15.000 TL’dir. Test Analiz Belgelendirme desteği üst limiti: 25.000 TL Toplam Destek Üst Limiti: 100.000TL (Geri ödemesiz)
  • Başlangıç Sermayesi Desteği
Girişimcilere, işletme kuruluşu ve ofis donanım giderleri için destek sağlanır. Bu desteğe; -              Kamu idareleri tarafından Ar-Ge desteği almaya hak kazanan girişimciler ile bunlardan başvuru tarihi itibariyle son 1 yıl içerisinde işletmesini kuranlar, -              Üniversitelerin herhangi bir lisans programından bir yıl içinde mezun olabilecek durumda olan öğrenciler, -              Yüksek lisans veya doktora öğrencisi ya da lisans,yüksek lisans veya doktora derecelerinden birini başvuru tarihinden en çok 5 yıl önce almış olanlar, -              Öğretim elemanları başvurabilir. Destek üst limiti: 20.000 TL ‘dir. Endüstriyel Uygulama Programı Yeni bir ürün/hizmetin ; üretilmesi, kalitesinin artırılması, maliyet düşürücü nitelikte yeni tekniklerin uygulamaya alınması, ürün veya süreçlerinin pazara uygun biçimde ticarileştirilmesi amacıyla hazırlanan projeler desteklenir. Kimler Başvurabilir? Ar-Ge ve/veya inovasyon projesi kamu kaynakları ile desteklenerek başarıyla tamamlanmış projelerin, Doktora çalışması sonucunda ortaya çıkan projelerin ve patent belgesi ile koruma altına alınmış ve prototip aşaması tamamlanmış buluş ve fikirlerin sahipleri başvurabilir. Ayrıca TPE tarafından devri yapılmış patent sahibi işletmeler de başvurabilir. Destek Miktarları
  • Kira Desteği: Proje başvurusunu girişimci olarak yapan işletmeye, proje süresince aylık destek üst limiti net kira bedeli üzerinden 000 TL( Geri ödemesiz) olarak sağlanır. Kira desteğinin üst limiti proje süresince azami 18.000 TL ‘dir.
 Makine - Teçhizat, Donanım, Sarf Malzemesi, Yazılım ve Tasarım Giderleri Desteği: İşletmeye test, analiz ve laboratuar ekipmanı ile bunlara yönelik sarf malzemesi giderleri, üretim hattı tasarım giderleri, üretime yönelik makine, teçhizat, donanım, kalıp ve yazılım giderleri için destek sağlanır. 000 TL (Geri ödemesiz) Destek Üst Limiti: 150.000 TL (Geri ödemesiz), 500.000TL (Geri ödemeli) olmak üzere toplam 650.000 TL ‘dir.
  • Personel Gideri Desteği: Bu destek, projede çalışması şartıyla yeni istihdam edilecek personel için sağlanır. İşletmeye, personel giderleri için net ücret üzerinden aylık ;
Meslek lisesi mezunlarına 1.200 TL, Ön Lisans Mezunlarına 1.500 TL, Lisans Mezunlarına 2.000 TL, Doktora mezunlarına 3.500 TL destek sağlanır. Toplam destek üst limiti 150.000 TL (Geri ödemesiz)’dir.