MENU
 

Dijital Dönüşüm Ofisi önderliğinde yeni dijital uygulamalar geliyor

Dijital Dönüşüm Ofisi önderliğinde yeni dijital uygulamalar geliyor

Dijital Gündem “Salgınla Mücadele ve Dijital Dönüşüm” konulu üçüncü video konferansını Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç’un katılımıyla gerçekleştirdi. Dijital Gündem etkinlikleri için kullanılacak yazılım, Altyapı Sponsoru Karel tarafından sağlandı. Video konferansta Ali Taha Koç, bilişim ve telekom sektörlerini temsil eden 9 sivil toplum kuruluşunun temsilcileriyle bir araya geldi. Dernek temsilcileri konferansta, bilgi iletişim teknolojilerinde yaşanan sorunlar, bunlara ilişkin görüş ve önerilerini dile getirdiler.
Ali Koç yaptığı konuşmada yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının sadece bir sağlık riski olmadığını, dünya çapında siyasi, ekonomik ve sosyal boyutları olan büyük bir imtihana dönüştüğünü belirtti. Bu süreçte dijital teknolojilerin kullanımının ciddi biçimde arttığını ve kullanılan uygulamaların güvenliği konusunun gündeme geldiğini aktaran Koç, Türkiye’nin dijital dönüşümü için milli ürünlerin kullanılması gerektiğinin altını çizdi. Salgın döneminde yoğun şekilde kullanılan çeşitli video konferans uygulamalarının ciddi güvenlik açıkları bulunduğunu belirterek şu değerlendirmelerde bulundu: "Video konferans, uzaktan eğitim, iletişim konusu artık hayatımızın olmazsa olmazı. Türkiye'de bunu yapabilen birçok kurumla beraber aynı masada oturup Türkiye'nin video konferans uygulamasını yapma planımız var. Dijital Dönüşüm Ofisi olarak buna önderlik edeceğiz. Bütün kurumları toplayıp ihtiyaçlarımızı gidereceğiz. Milli İletişim Platformu dediğimiz bir platformla beraber e-mail, chat, bulut yazılımlarını birleştiren bir platform üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Kovid-19 süreci dolayısıyla her şeyi biraz ileriye attık. Önceliğimizi bu sürece verdik."
Salgınla mücadelede sosyal izolasyonun sağlanması aşamasında e-devlet uygulamasının önemli bir rol oynadığını aktaran Koç, yılın ilk 4 ayında yapılan işlem sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 60 arttığına işaret etti ve uygulama üzerinden kısa süre içinde konu bazlı bütünleşik hizmetlere geçeceklerini belirtti. Operatörlerin elektronik abonelikleri ve araçla ilgili farklı kurumlar tarafından verilen HGS, OGS, emisyon, vergi, trafik cezası gibi bütün bilgilere tek bir noktadan erişimin sağlanacağı “araçlarım” uygulaması bu kapsamda hazırlanan çalışmalar arasında gösterildi.
Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından büyük veri ve yapay zeka uygulamalarına verilen öneme ve yapılan çalışmalara değinen Koç, MR görüntülerinden beyin tümörü teşhisi konusunda bir algoritma geliştirip kullanmaya başladıklarını ve şuanda akciğer grafisi üzerinden hastalığa yakalanıp yakalanılmadığını tahmin eden bir algoritma üzerinde çalıştıklarını dile getirdi.