MENU
 

2532 – TÜBİTAK – RFBR ortak proje çağrısı

2532 – TÜBİTAK – RFBR ortak proje çağrısı

Kimler Başvurabilir?
Yükseköğretim  Kanunu  kapsamında  yer  alan  yükseköğretim  kurumları,  eğitim  ve araştırma hastaneleri, kamu kurum ve kuruluşları, sektör ve büyüklüğüne bakılmaksızın firma düzeyinde katma değer yaratan ve ticaret sicil belgesi olan Türkiye’de yerleşik sermaye şirketleri (özel kuruluşlar) TÜBİTAK 1071-Uluslararası Araştırma Fonlarından Yararlanma  Kapasitesinin  ve  Uluslararası  Ar-Ge  İşbirliklerine  Katılımın  Arttırılmasına Yönelik Destek Programı hükümleri doğrultusunda desteklenecektir. Aynı uluslararası projede Türkiye’den birden fazla ortak bulunması durumunda, TÜBİTAK 1071  programına tek   bir   proje   ekibi   olarak, tek  bir  ulusal  proje  başvurusunda bulunulmalıdır.
Destek Oranı:
• Yükseköğretim kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri, kamu kurum ve kuruluşları ve özel kuruluşlar kabul edilen bütçeleri üzerinden %100 destek oranı ile desteklenecektir. Desteklenen Gider Kalemleri:
• Desteklenebilecek  giderler
TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı Tarafından Yürütülen Programlara İlişkin Yönetmelik ve Araştırma Projelerinde Uygulanacak İdari  ve Mali  Esaslar kapsamında sunulmuştur. Bu yönetmelik  ve  idari  ve  mali  esaslara  ilaveten TÜBİTAK Kaynaklarından Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdareleri İle Özel Bütçeli İdarelere Proje  Karşılığı  Aktarılacak  Tutarların  Harcanması  ve  TÜBİTAK  Tarafından  Yürütülen  Dış Destekli Projelerin Harcamalarının Gerçekleştirilmesine İlişkin Esas ve Usuller ve TÜBİTAK Tarafından Özel Kuruluşlar ve Vakıf Üniversitelerine Proje Karşılığı Aktarılacak Tutarların Transferi, Harcanması, Muhasebeleştirilmesi ve Denetimine İlişkin Esaslar hükümleri dikkate alınmalıdır. Proje Ekibi Proje ekibinde proje yürütücüsü, araştırmacı, danışman, yardımcı personel ve bursiyer görev alabilir. Proje ekibinde yer alacak kişilerin TÜBİTAK -Araştırmacı Bilgi Sistemine (ARBİS) kayıtlı olmaları ve kayıtlarının güncel olması gerekmektedir.
 
Proje ekibinde yer alacak yürütücü, araştırmacı veya danışmanların;
Üniversite personeli olmaları durumunda, doktora/sanatta yeterlik/tıpta uzmanlık derecesine  sahip  olmaları  gerekmektedir  (Bu koşul  eğitim  ve  araştırma hastanelerinde çalışanları da kapsamaktadır).
Kamu kuruluşları veya özel kuruluşlarda çalışmaları durumunda, en az dört yıllık üniversite lisans eğitimi almış olmaları yeterlidir.
• Kamu  veya  yükseköğretim  kurumlarında  yürütülecek projelerde,   yürütücünün ve araştırmacıların(emekliler hariç) söz konusu kurum/kuruluşun kadrolu personeli olması gerekir.
• Özel  kuruluş proje  yürütücüsünün  ulusal son  başvuru tarihinden önceden  az  altı  ay süresince ilgili özel kuruluşta çalışıyor olması gerekir.
•  Proje  yürütücüsü, araştırmacı ve  yardımcı  personellerin Türkiye  Cumhuriyeti  sınırları içerisinde  ikamet  etmeleri  gerekir.  Yabancı  uyruklu  bir  kişi  Türkiye  sınırlarındaki  bir kurum/kuruluşta görev yapmak koşulu ile projede yürütücü/araştırmacı/yardımcı personel olarak görev alabilir.
• Projedeki katkı oranı %10’un altında olan kişiler araştırmacı olarak görev alamazlar, ancak danışman  olabilirler.  Bir  projede  danışman  yer  alabilmesi  için  projenin  özel  uzmanlık gerektiren konu ya da konularının olması ve bu hususun proje önerisinde gerekçeli olarak belirtilmesi gerekir. Bir projede görev alacak danışman sayısı o projedeki özel uzmanlık gerektiren konu sayısı ile sınırlıdır.
• Emekliler, projenin yürütüleceği kurum/kuruluş üst düzey yetkilisi tarafından projede görev alabileceklerine dair  yazılı  onay  verilmesi  şartıyla  PTİ  veya herhangi bir  ücret ödemesi yapılmaksızın, proje yürütücüsü olarak görev alabilirler.
•Türkiye  Bilimsel  ve  Teknolojik  Araştırma  Kurumu  Kurulması  Hakkında  Kanun’un  16. maddesinin 2. fıkrasında PTİ ödemelerine ilişkin olarak yer alan ifade gereğince, sadece kamu kurum veya kuruluşlarının (vakıf üniversiteleri dâhil) kadro ve pozisyonlarında bulunanlara PTİ ödemesi yapılabilmektedir.
• Proje yürütücüsü kurumun özel kuruluş olması halinde, proje yürütücüsüne ve bu kuruluşta çalışan araştırmacılara proje teşvik ikramiyesine eşdeğer tutarda ücret ödenir.
• Bu çağrı kapsamında Türk proje ekibinde yurtdışı araştırmacı görevlendirilemez.
 • Proje yürütücüsünün veya araştırmacıların gözetimi altında, projenin yürütülmesinde tam veya kısmî zamanlı, proje süresiyle sınırlı olarak ve işvereni kurum olmak üzere istihdam edilen, sonuç raporunda adı geçmeyen uzman, teknik eleman, teknisyen, laborant, işçi ve benzeri yardımcı personel görevlendirilebilir.
Bursiyerler Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarında lisans ve lisansüstü (Yüksek Lisans ve Doktora) eğitimlerine  devam  etmekte  olan  "öğrenciler"  veya  öğrenci  statüsündeki  "Araştırma Görevlileri" ile doktora sonrası araştırmacılar bursiyer olarak proje ekibinde yer alabilirler.
3 BİDEB  bursu  veya  kamu  kurum/kuruluşlarından  aylık  burs  alanlara,  projeden  de  burs ödemesi yapılabilir. Ancak, BİDEB’ten veya kamu kurum/kuruluşlarından alınan aylık burs miktarı dikkate alınarak hesaplanacak toplam burs miktarı o yıl için TÜBİTAK Yönetim Kurulu tarafından belirlenen proje aylık burs üst limitlerini aşamaz. TÜBİTAK’ın desteklediği herhangi bir projeden burs alanlar, ikinci bir projede bursiyer olarak görev alamazlar. Lisans bursiyerlerinde aranan koşullar:
• Herhangi bir kurum/kuruluşta çalışmama,
• Türkiye’de Kurulu bir yükseköğretim kurumunun lisans programında 3. sınıf ve üzeri öğrencisi olmak,
• Üniversitenin not sistemi esas olmak üzere, hazırlık hariç önceki yılların ağırlıklı genel not ortalamasının en az 4 üzerinden 2,5 veya 100 üzerinden 65 olması veya bölümünde hazırlık sınıfı hariç önceki yıllara ait ağırlıklı genel not ortalamasında ilk %20’lik dilime girilmiş olması.(Öğrencinin sınıfta kalması durumunda bursu kesilir. Bir projede aynı anda en fazla 4 (dört) lisans öğrencisi bursiyer olarak yer alabilir.)Doktora Sonrası Araştırmacı bursiyerlerin de aranan koşullar:
• Doktoralı olup herhangi bir kurum/kuruluşta çalışmama,
• Doçent ve üstü akademik unvana sahip olmama,
• Doktora/tıpta uzmanlık derecesinin alındığı tarih ile ulusal son başvuru tarihi arasında kalan sürenin 7 yıldan fazla olmaması. Yabancı Uyruklu Yüksek Lisans/Doktora bursiyerlerinde aranan koşullar:
• Yüksek lisans bursiyerlerinin 30 yaşın altında olması*
• Doktora bursiyerlerinin 35 yaşın altında olması*(*) Başvuru yılının ilk günü itibariyle belirtilen yaşların doldurulmamış olması
Kimler Proje Yürütücüsü Olamaz?
Kamu kurum/kuruluşlarının en üst düzey yöneticileri, vekil ve yardımcıları (Rektör, Rektör Yardımcısı, Başhekim, Başhekim Yardımcısı, Hastane Yöneticisi, Bakan, Bakan Yardımcısı, Genel  Müdür,  Genel  Müdür  Yardımcısı,  İl  Milli  Eğitim  Müdürü  vb.);  başvuru  sırasında görevlerinin   devam   etmesi   durumunda   proje   yürütücüsü   olarak   görev   alamaz,   ancak araştırmacı olarak görev alabilirler. TÜBİTAK’ta  görevli  olan  Grup  Yürütme  Kurulu  ve  Danışma  Kurulu  üyeleri  ise;  başvuru sırasında  görevlerinin  devam  etmesi  durumunda, projelerde proje   yürütücüsü   veya danışman olarak görev alamaz, ancak araştırmacı olarak görev alabilirler.
4Başvuru ve Değerlendirme Süreçleri Proje başvuruları, uidb-pbs.tubitak.gov.tr internet adresi üzerinden, son başvuru tarihinden önce ve yalnızca elektronik imzayla (e-imza) yapılabilmektedir. E-imza sürecinin belirtilen son tarihlerden önce tamamlanmış olması gerekmektedir. Bursiyer, yardımcı personel ve yurtdışı danışman  hariç  proje  ekibinde  yer  alan  diğer  kişilerin  ve  tüm  yürütücü/katılımcı kurum/kuruluş yetkililerinin nitelikli elektronik sertifika (e-imza) sahibi olması gerekmektedir.
Bursiyer(ler),  yardımcı  personel(ler)  ve  yurtdışı  danışman(lar) dışında tüm  proje ekibinin(yürütücü, araştırmacı ve yurtiçi danışman)ve ilgili kurum/kuruluş yetkilisine-imzaları alınmaktadır. Kamu  veya  özel  kurum/kuruluşta  imza  yetkisi  olan  ancak  ARDEB  proje  başvurularında kurum/kuruluş  yetkilisi  olarak  tanımlanmamış  kişiler,  PBS’de  yer  alan  "Kuruluş  Yetkilisi Olarak Ekle" butonuna tıklayarak gerekli bilgileri girebilir. Eklenen Kurum/Kuruluş yetkilisinin projeleri  imzalayabilmesi  için  Kuruluş  Yetkilisi  ekleme  işleminin  ARDEB  tarafından onaylanması  gerekmektedir.  ARDEB  onay  işlemi  ortalama  3  iş  günü  içinde tamamlandığından, bu sürecin başvuruda dikkate alınması başvuru sahibinin/sahiplerinin sorumluluğundadır. Kuruluş yetkilisi talebinin onaylanabilmesi için talebin kuruluş yetkilisi tarafından nitelikli elektronik sertifika kullanılarak imzalanması gerekmektedir.
ÖNEMLİ UYARI:
NES   (Nitelikli   Elektronik   Sertifika)   almak   üzere   Bilgi   Teknolojileri  ve  İletişim  Kurumu tarafından yetkilendirilmiş Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcıları'na zamanında başvuru yapılması önem arz etmekte olup bu sürecin yürütülmesi tamamen proje yürütücülerinin sorumluluğundadır. Başvurular bireysel olabildiği gibi kurumsal da yapılabilmektedir. Buna istisna olarak Başbakanlık Genelgesi gereği Kamu Sertifikasyon Merkezi'ne yapılacak olan NES başvuruları yalnızca kamu kurumları tarafından kurumsal olarak yapılabilmektedir. E-imzalı başvuru süreci ile ilgili soru ve önerileriniz için [email protected] adresine e-posta gönderebilirsiniz. Ulusal Başvuruda PBS’ye Yüklenmesi Gerekli Belgeler: Başvuru sırasında PBS’ye yüklenmesi gereken proje başvuru formu ve eklerinin yanı sıra eğer gerekli ise aşağıdaki belgelerinde başvuruda yer alması gerekmektedir. Proje Önerisi Değişiklik Bildirim Formu(Aynı/Benzer proje önerisi ile daha önce TÜBİTAK’a başvuru yapıldı ve bilimsel değerlendirme sonucunda proje reddedildi ise doldurulması gereken   form, PBS’yegirilen  bilgiler  doğrultusunda  sistem  tarafından  otomatik olarak oluşturulmaktadır.)Feragat  Formu(Daha  önce  Kurumumuza  sunulan  ve  desteklenmesi  uygun  bulunmayan aynı/benzer içerikli proje önerisinde yer alan ve hak sahibi olarak imzası bulunan ancak yeni sunulan proje önerisinde adı geçmeyen kişiler için PBS’ye girilen bilgiler doğrultusunda sistem tarafından otomatik olarak oluşturulmaktadır. Formun, söz konusu kişilerin başvuru sırasında yurt içinde olmaları halinde ilgili kişiler tarafından nitelikli e-imza kullanılarak
5imzalanması,  yurt  dışında  bulunmaları  halinde  ise  kendilerine e-posta  ile  iletilecek  linki onaylamaları gerekmektedir. |Ayrıntılı Bilgi)• TÜBİTAK  Başkanlık  Onay  Yazısı(Proje  ekibinde  TÜBİTAK  Merkez/Enstitülerinden yürütücü/araştırmacı/danışman bulunması halinde, söz konusu kişiler için Başkanlık Oluru alınması ve “Başkanlık Onay Yazısı” nın tarih ve sayı bilgilerinin PBS’de ilgili  alana  girilmesi gerekmektedir. | Ayrıntılı Bilgi)• 4691 Sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu Kapsamında Faaliyet Gösteren Şirketler Bünyesinde Görev Yapan Üniversite Öğretim Elemanları için Proje Başvurusu İzin Formu(PBS’ye girilen bilgiler doğrultusunda sistem tarafından otomatik olarak oluşturulmaktadır. Formun,  e-imza sürecinde ilgili kişiler (kurum/kuruluş yetkilileri) tarafından imzalanması gerekmektedir.)
Aşağıda  yer  alan  belgelerin   ise; projenin   desteklenmesine   karar   verilmesi   halinde, Uluslararası  İşbirliği  Projeleri  Araştırma  Destek  Grubu  (UPAG)  tarafından  verilen  süre içerisinde   eksiksiz   olarak   ve   istenilen   formatta   Kurumumuza   iletilmesi   gerekmektedir. Belgelerin,    belirtilen süreler  içinde  temin  edilememesi  halinde  proje  yürürlüğe alınmayacaktır.
Fikri Mülkiyet Hak Sahipliği Protokolü
Etik Kurul Onay Belgesi(Gerekli ise | Ayrıntılı Bilgi) Yasal/Özel İzin Belgesi(Gerekli ise | Ayrıntılı Bilgi) Destek Mektupları(Gerekli ise) Proforma Fatura(Gerekli ise)
KOBİ  Beyannamesi(Küçük  ve  Orta  Büyüklükte  İşletme  (KOBİ)  olma  şartlarına ulaşamamış  sermaye  şirketleri  ve  KOBİ  niteliğindeki  işletmelerin  yönetici  ve ortaklarının proje yürütücüsü olması durumunda)Başvurunun  Özel  Kuruluş  Tarafından  Yapılması  Halinde Kuruluş  Yetkilisi Ekleme  İşlemi Sırasında Ek Olarak Talep Edilen Belgeler(Ayrıntılı Bilgi)
• Ticaret Sicil Gazetesi (Şirketin güncel unvan ve adresinin yer aldığı sayfa)
• Oda Sicil Kayıt Sureti
• İmza Sirküleri
• Yetki Belgesi (Şirketi temsile yetkili kişinin belirtildiği ilgili Ticaret Sicil Müdürlüğü’nden alınmış belge)Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları TÜBİTAK  1071  destek  programı  kapsamında  desteklenen  projelerde ‘Proje  Teşvik  ve Destekleme Esaslarına İlişkin Yönetmelik Uyarınca Desteklenen Projelerde Uygulanacak Fikri Haklar Esasları’ hükümleri uygulanır.
 
 Diğer Önemli Hususlar
Ar-Ge  içeriği  bulunmayan  rutin  faaliyetleri  içeren  projeler ve   üretim   veya   üretim altyapısına yönelik yatırım ağırlıklı projeler desteklenmez.
Proje  başvurularında  literatür özetinin  ham  liste  olarak  verilmemiş  olması,  literatür referansı verilerek tartışılmış olması, literatür özetinde verilen referansların metin ile ilişkilendirilmiş olması gerekmektedir.
Proje yürütücüsü olarak bu çağrıya birden fazla proje başvurusunda bulunulabilir.
Aynı proje önerisi ile aynı dönemde birden fazla programa başvuru yapılamaz.
Uluslar arası  proje  ortaklarından  alınan  danışmanlık  ve  hizmet  alımı  giderleri desteklenmez.
Projenin ulusal destek başlangıç tarihi en erken uluslararası projenin destek başlangıç tarihi olabilir.