MENU
 

Türkiye'de Melek Yatırım Kuruluşları

Türkiye'de Melek Yatırım Kuruluşları

Birçok ülkede Business Angel olarak anılan ülkemizde de Melek Yatırımcı olarak adlandırılan kişiler ve kuruluşlar erken aşamada projelere yatırım gerçekleştirmektedir. Ülkemizde de son 3-4 senede büyük gelişmeler kaydeden Melek Yatırımcılık sistemi ile ilgili yasal düzenlemeler yapılmıştır. 15 Şubat 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikte Melek Yatırımcı, Bireysel Katılım Yatırımcısı (BKY) olarak ifade edilmiş,  Kişisel varlıklarını ve/veya tecrübe ve birikimlerini başlangıç veya büyüme aşamasındaki şirketlere aktaran gerçek kişileri, kişisel maddi varlıklarını ve tecrübelerini başlangıç aşamasındaki şirketlere aktaran gerçek kişiler olarak tanımlanmıştır.

Türkiye’de 2013 yılında 154 , 2014′te ise 250 civarında Melek Yatırımcı Hazine Bakanlığı’ndan lisans almıştır. Ayrıca birçok melek yatırım kuruluşu akredite belgesi sahibi olmuştur.

Böylece girişimcilerin projelerine yatırım bulabilmesinin önü açılmıştır. Bu sisteme katılımın, bundan sonra artması beklenmektedir.

Türkiye’de Melek Yatırımcı olarak faaliyet gösteren bir çok kuruluş mevcuttur.Bunlardan bazılarını sizin için derledik.

1-LabX :

Türkiye’deki ilk girişimcilik ve yatırım danışmanlık şirketi olan LabX, girişimcileri eğitmeyi , Türkiye‘de girişimciliği yaygınlaştırmayı, iş fikirlerini şirketleştirmeyi ve devam eden projeleri geliştirmeyi amaç edinmiş bir yapıdadır.

LabX, 2007’den bu yana üniversiteler arası girişimcilik yarışması düzenlemektedir. 2010’dan bu yana ise ”Bir Fikrin mi Var? ” isimli TV  programını düzenlemektedir.

Portföyünde bulunan en önemli girişimler: Kobay, Antropi, Hamsi Finger ve Bonatekstir. Labx Yatırım şirketinde 85 kişilik de bir Melek Yatırım gücü mevcuttur.

2-Galata Business Angels:

Galata İş Melekleri(GBA), girişimciler için finansman kaynakları sağlayan, girişimcilere çalışmalarında mentörlük yapan ve kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. GBA ayrıca teknoloji startUp şirketlerine yatırım yapan yatırımcıların bulunduğu bir kuruluştur.

GBA’nın yatırımcıları ise büyük başarılar elde eden  Mynet, Airties, Gittigidiyor, Yemeksepeti, Markafoni, Pozitron, Vepa Grup, ReklamZ, DBI, 41-29 gibi şirketleri kurmuş ve başarıya ulaştırmış kişilerdir. Ayrıca bu yatırımcılar Apple, eBay, Turkcell gibi şirketlerde de üst düzey yöneticilik yapmışlardır.

Galata Business Angels bugüne kadar 400′ün üstünde girişimcinin başvurusunu değerlendirdi ve bunlardan 11’ini girişime yatırım yaptı. Bunlar; Prisync, Woto, Faveeo, Hızlı Çeviri, Boat Booking, Butigo, Inploid, Insider, StilSos, Ustaeli, Mapps, Sinaps, Joy Foodz, YumagStudios.

3-E-Tohum:

E-tohum kendi internet şirketini kurmak isteyen girişimcilerle şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren, hızlandırıcı, tohum yatırım şirketidir.

Her yıl başvurular arasından  seçilen 40 girişim, projelerini E-Tohum Yatırımcı Kulubü’ne sunmaktadır. Girişimcilere iş planlarını hazırlarken mentörlük yapılmaktadır. Ayrıca girişimcilere ofis desteği, geniş networke ulaşma gibi birçok hizmet sunmaktadır.

E-Tohum platformu, ülkemizde girişimcilik ekosisteminin gelişmesine büyük katkılar sağlayan birçok ulusal ve uluslararası etkinlik düzenlemektedir. Bu etkinliklerde girişimcileri, profesyonelleri ve yatırımcıları bir araya getirmektedir.

E-Tohum aracılığıyla 200‘ün üstünde girişime yatırım gerçekleştirilmiştir. Ülkemizde girişimcilik ve yatırım ekosisteminin gelişmesinde büyük katkılar sağlayan bir platform olarak öne çıkmaktadır.

E-Tohum Yatırımcı Kulübü’nde 43 yatırımcı bulunmaktadır. Burak Büyükdemir, Hasan Aslanoba, Faruk Eczacıbaşı, Sina Afra, Joachim Behrendt, İlkan Gökyılmaz, Erol Bilecik, Koray Karataş, Selçuk Saraç, Bora Savaş, Fatih İşbecer, Murat Şahin, Orhan Göksel, Barış Ruacan, Tümay Asena, Kerim Baran, Fırat İşbecer, Ahmet Emre Sarı, Nazım Başarer, Kerim Türe, Haluk Elçi, Tunç Berkman, Tarkan Onar, Ersan Özer, Mehmet Emre Zorlu, Ertuğrul Belen, Özge Kale, Cem Sertoğlu, Cem Soysal, Aydonat Atasever, Orkun Tekin, Nevzat Aydın, Emre Kurttepeli, Burçin Didinedin, Arı Keşişoğlu, Melih Ödemiş, İhsan Elgin, Pamir Gelenbe, Serkan Borançılı, Burak Divanlıoğlu, Yüksel Dibekoğlu, Tolga Karataş, Erdem Yurdanur E-Tohum Yatırım Kulübü’nde bulunan isimler.

Ayrıca 2013 yılında Hasan Aslanoba E-Tohum Yatırım A.Ş’ ye %10 hisseye karşılık  1.2 milyon yatırım yaptı.

4-Inventram:

Inventram A.Ş., Koç Holding ve Koç Üniversitesi ortaklığı ile kurulmuştur. Erken aşama teknoloji, inovasyon ve fikri mülkiyet hakları yatırım, ticarileştirme ve danışmanlık şirketidir. İnventram’ın amacı erken aşamadaki, pazar potansiyeli olan yenilikçi ve teknolojik buluşları ticarileştirmektir. Teknoloji ve inovasyon temelli yeni kurulmuş ve kurulmakta olan girişimlere  yatırım  yapmaktadır. Ayrıca satış desteği vererek gelir ortağı olmaktadır.

Ayrıca üniversite araştırmacıları ve girişimcilerin projelerinin şirketleşmesi sürecine hissedar olarak katılarak her türlü kurumsal desteği vermektedir.

Ayrıca;

* Buluşçu ve araştırmacılara çeşitli fikri haklarının ve teknolojilerinin tespiti, geliştirilmesi, patentlenmesi, ürünleştirilmesi,

* Fikri haklar ve teknolojilerinin devri, lisanslanması ve/veya bunlar ile ilgili olarak farklı iş modelleri tesis ederek, ticarileştirilmesini sağlamaktadır.

Bunun sonucunda fikri sermayeler ürün ve hizmetlere dönüştürülmektedir.

Inventram‘ın Genel Müdürlüğünü Cem Soysal yürütmektedir. Yatırım Komitesi’nde ise; Dr. Murad Ardaç – Stratejik Planlama Koordinatörü, Koç Holding, Eşfak Tüzün – Stratejik Planlama Koordinatörü, Koç Holding, Murat Peksavaş – Rekabet ve Fikri Haklar Koordinatörü, Koç Holding, Samir Deliormanlı – İnovasyon ve Fikri Haklar Yöneticisi, Koç Holding, Yaşar Ali Çadırcı – AB ve Fikri Mülkiyet Yöneticisi, Koç Holding bulunmaktadır.

Inventram bugüne kadar 31 projeye yatırım gerçekleşmiştir. Bunlar; Kuantag A.Ş: Otomotiv Teknolojileri, Tarabios A.Ş: Biyosensor Mems Tabanlı Hastalık Teşhis Sistemleri, Laporoskopik Ameliyat Ekipmanları, Parkinson Semptomlarını Tedavi Eden Sistem, Roket İtki Sistemi, Hassas Dokunuşa Sahip Robot Sistemler, LCD Hospital A.Ş: LCD  Test ve Tamir Teknolojileri, Boyun Destek Bandı, Konuşan Eller, Kanser Tedavisine Yönelik Aday İlaç Molekülü, Pavo A.Ş: Elektronik Tümleşik Sistemler, Hidrojel ve Aerojel Komposit Malzemeden Kontrollü İlaç Salımı, Haptik Kalem, Otomatik Şanzıman, Hareketli Kemik Plağı, Nanomekanik Mems Osilatör ve Üretim Teknolojisi, Kaspaz-1 Enzimi İnhibitör Etkili Bileşikler, Boyun Destekli Araç Başlığı, Süt Bozulma Testi, V-Count Teknoloji A.Ş: Görüntü İşleme ve  Video Analizi, Kontak Lens Bazlı 3 Boyutlu Görüntüleme Teknolojisi, Tip II Diyabet ve Alzheimer Tedavisine Yönelik İlaç Moleküller, Kalın Zeolit Yüzey Kaplama Teknolojisi, İç Organ Kanamaları Azaltcı Sistem, Uğur Metal: Elektronik ve Tehlikesiz Atık Geri Dönüşümü,

Antropi Eğitim Teknolojileri A.Ş: Eğitim Sistemleri Yazılımları, Servikal Omurga Disk Protez, 3 Boyutlu Otostereoskopik Görüntüleme Sistemi, Mobil Uygulamalarda Bakıştan Kullanıcı Niyetini Anlama Modülü, Araç İçi Kablosuz Sensör Ağları Zaman Tablosu Oluşturma Algaritmaları, Perakende Promosyon Yönetimi olarak sıralanabilir.

Eğer siz de Inventram’a yatırım başvurusunda bulunmak için buradan formu doldurabilirsiniz.

5-Aslanoba Capital:

Aslanoba Group bünyesinde bulunan Aslanoba Capital, e-ticaret, mobil, yazılım gibi alanlarda yenilikler oluşturan ekiplere yoğun yatırımlar gerçekleştiriyor. Özelikle son 3 senedir yapılan internet yatırımlarıyla dikkatleri üstüne çekmeye devam ediyor. BiTaksi, İncir.com, Modanisa, Ininal, Dügün.com, BuldumBuldum.com, MealBox, Vivense, Doktorsitesi.com, Webrazzi.com, Hemenkiralik.com, HotelRunner, E-Tohum, Zet, InfoDif, tasit.com, Insider, mekan.com, MobilOtoServis, Modacruz, tapu.com, anneysen.com, Volt, Idemama, MailMag, Alwaysfashion, Hazinem Pırlanta, Güven Rehberi Aslanoba Capital ‘in yaptığı önemli yatırımlardır.

6- BIC Angels Investment:

Merkezi İstanbul Maslak’ta bulunan BIC Angels, internet sektöründeki girişimcilere melek yatırım yapmaktadır. E-Ticaret projeleri, mobil uygulamalar ve sosyal projeleri veya konum tabanlı hizmetler ile ilgili yatırım yapmakatadır. Ayrıca birleştirme ve teknoloji ile geleneksel ticari modelleri yeniden tanımlayan projelere özel ilgisi bulunmaktadır.

BIC, erken ve tohum aşamadaki girişimcilere 50.000 $ - 150.000 $ arası yatırım gerçekleştiriyor. Ayrıca yönetim, pazarlama, halkla ilişkiler, insan kaynakları, finansal yönetim ve hukuk konularında mentörlük desteği vermektedir.

BIC’de yönetimi Joachim Behrendt, Filiz Behrendt, Hikmet Özgözen, Ebru Gürses, Emre Öktem, Nazlı Baha Abdullahoğlu, Ömer Pesen, Esra Günel’den oluşan 8 kişilik profesyonel bir ekip.

Yatırım Portföyünde; Telefonkilifim.com, Gastroclub, Kargoweb, Sinaps, Prisync, Connected2.me, Hızlı Çeviri gibi şirketler bulunmakta.

7-Teb Özel Melek Yatırım Platformu:

Melek yatırım yapmak isteyen yatırımcılarla girişimcileri bir araya getiren önemli bir platformdur. Ayrıca Melek Yatırımcılar için yönetmelik, vergi ve hukuk gibi alanlarda danışmanlık sağlamaktadır.

Teb Özel Melek Yatırım Platformu, sadece yurt içinde değil yurt dışında da Melek Yatırım yapılabilecek projeleri değerlendiriyor.

Ayrıca platform ülkenin değişik yerlerinde bu alanda eğitim ve konferanslar düzenleyerek önemli programlara partnerlik yapıyor.

Şuana kadar 41 proje bu platform aracılığıyla hayat buldu. Yatırım portföyünde bir çok sektörden girişimler mevcut. Bunlar; Akıllı Engelli Aracı, Positive Energy, Lezzetmanya, Timeshade, Mobil Avm, Kravatiston, Grafentek, Digital Touch, Vitrin Gez, Prodorth, Annelütfen.com, Pratikchef.com.tr, Giycem.com, Game Looper, MagicApp, Nanit, Nanografi, Inkspace, Indidyo, Alictus, Loox, Biyomod, Indifide, Esetron, Picus Güvenlik, Artu Teknoloji, Mobidik.com, Biyons, Uplifers, JointPOS, Sporapp, Reegen, Modasor.com, Searchly, Gastro Club, Speednext, Frameby, Rekmob ve FreightArea.com

 

8- Inovent:

Inovent, 2006 yılında Sabancı Üniversitesi tarafından kurulan Türkiye’nin ilk teknoloji ticarileştirme ve çekirdek fon şirketidir. Erken aşamada olan teknolojilerin ticarileştirilmesi üzerine çalışmalar yürütmektedir.

Inovent, daha çok akademi temelli girişimciliğe odaklanmaktadır. Bu platformun portföyünde bulunan 11 aktif startUp şirketinden 9′u akademisyenler tarafından kurulmuştur.

Inovent’in stratejik ortakları IPI Singapur, 212 LTD, Innovation Insights, Sabancı Üniversitesi ve Innovosource.

Yatırım portföyünde, SDM Arge-Mühendislik, STA Teknoloji Ltd, Tümsis Tümleşik Elektronik Sistemler Araştırma Geliştirme Ltd, Ortogon Yazılım Danışmanlık, Duray Robotik ve Otomasyon, VisioThink,Maxima, Sağlık Bilgi Teknolojileri, SomaTech gibi şirketler bulunmaktadır.

 

9-Teknoloji Yatırım A.Ş:

Teknoloji Yatırım A.Ş, 2006 yılında kurulmuş, ilk fonu ise 2007 yılında oluşturulmuştur.

Genel olarak başlangıç ve büyüme aşamasındaki teknoloji şirketlerine yatırım yapmaktadır. Toplam fon büyüklüğü 5 milyon dolardır. Şu ana kadar 2 milyon dolarlık yatırım yapılmıştır.

Teknoloji Yatırım A.Ş  TTGV’nin Teknolojik Girişimcilik Desteklerini de yürütmektedir.

10-Metutech-Ban:

Teknokent Teknoloji Yatırımcıları Deneği(Metutech-Ban), Odtü ve Odtü Teknokent tarafından geliştirilmiş bir İş Melekleri Ağı’dır.

2007′de kurulan ağ, hem iş meleklerini hem de yatırımcıları bünyesinde toplamıştır.

Yatırımcı-Girişimci Buluşmaları etkinlikleri, girişimciler için mentörlük destekleri, açık seminer, toplantı, kokteyl vb. etkinlikler düzenlemektedir.

11-İstanbul Startup Angels:

İstanbul Startup Angels,  girişimleri başlangıç aşamasında keşfetmek, mentörluk yapmak ve Türkiye’deki potansiyel yatırımcıları geliştirmeyi amaçlayan Hazine Müsteşarlığı tarafından  akredite edilmiş melek yatırımcı ağıdır.

2012 yılında Gülsüm Çıracı ve Kadir Boysan tarafından kurulan İstanbul Startup Angels, seçtiği projelere tohum ve erken aşama döneminde yatırım yapmaktadır.

Yatırım aralığı 50.000 TL-500.000 TL arasındadır.

Öncelikli yatırım alanları yazılım, ileri teknolojiler ve internet teknolojileridir.

İş ortaklarını Embryonix, Endeavor Türkiye, Startupbootcamp, Bahçeşehir Üniversitesi, Stage-co, Angelslabs olarak sayabiliriz.

Yılda 250 girişimi incelemekte ve 30- 50 girişimciyi yatırımcılarla tanıştırmaktadır.

Ayrıca Melek Yatırımcı Eğitimleri ve Yatırımcı Buluşmaları etkinliklerini ve  Angel Labs Akademisi ile Türkiye’de yeni melek yatırımcılar çıkarmak için yatırım eğitimi seminerleri düzenlemektedir. İstanbul Startup Angels ekibinin bünyesinde;

Gülsüm Çıracı, Kadir Boysan, Emre Özbek, Murat Ünver, Doğan Taşkent, Elif Bakiler, İzel Levi Çoşkun, Ersoy Kiraz, Hatice Tuğsavul, Erhan Seyfi Moroğlu, Emre Göver, Ergin Beceren, Tolga Hancı, Serkan Ünsal, Önder Özden, Mehmet Fatih Güçlü, Banu Sezginer, Cem Mimaroğlu, Emre Mimaroğlu, Cavit Yantaç, Çiğdem Toraman, Berke Sarpaş, Özden Tanrıverdi, Murat Esen, Aydın Bırık, Mehmet Onarcan, Alper Yeğin, Samir Bayraktar, Hakan Gonca, Çağan Çağlar, Hüseyin Karslıoğlu, Berrak Kutsoy, Onur Koç, Utku Azman, Uygar Doğuran, Hakkı Oruç, Jerry Musnitsky gibi isimler bulunmaktadır.

 

12-Şirket Ortağım Melek Yatırımcı Ağı:

Şirket Ortağım Melek Yatırımcı Ağı;  girişimcilerle ağında bulunan melek yatırımcıları bir araya getirerek girişimlere finansman, bilgi ve tecrübe aktaran bir kuruluşudur.

Hazine Müsteşarlığı tarafından akredite edilmiş  olan kuruluş tarafından  bu güne kadar 2.8 milyon TL yatırım gerçekleştirilmiştir.

Şirket Ortağım Melek Yatırımcı Ağında bulunan mentör ve yatırımcılar;

Yönetim Kurulu Başkanı Akın Kozanoğlu olmak üzere, Caner Öner, Çoşkun Ural, Dursun Akbulut, Ekrem Tokay, Emir Dişli, Emre Güzer, Erdem İpekçi, Faik Tellioğlu, Hasan Pehlivan, Hüseyin Yazar, İzel Levi Çoşkun, Koray Kurban, Mehmet Buldurgan, Mehmet Ayhan Dayoğlu, Prof Dr. Metin Çakmakçı, Murat Savcı, Naim Koçer, Onur Topaç, Orhan Turan, Rıfat Perahya, Sanem Okan, Sedef Korkmaz, Tuncer Mutlucan, Uğur Çırak, Yusuf Soner‘dir.

Yapmış oldukları yatırımlar ise; Visionteractive, Webeyou, Tedaline’dır.

Şirket Ortağım Melek Yatırımcı Ağı’na başvuru yaparken dosyadaki sunumu kullanabilirsiniz. “ sirketortagim-sunumtaslagi