MENU
 

İstanbul’a 5 Milyar tl değerinde üretim ve ticaret üssü kuruluyor

İstanbul’a 5 Milyar tl değerinde üretim ve ticaret üssü kuruluyor

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD), 5 kooperatiften oluşan HİTAM Ortak Girişimi işbirliği ile Kanal İstanbul’a komşu üretim ve ticaret üssü projesi geliştiriyor.

MÜSİAD’ın önderlik ettiği projenin, Arnavutköy’ün Hadımköy Mahallesi’nde 1.650 dönüm proje alanı üzerine inşa edilecek 3.500 adet üretim ve ticaret yerinden oluşması planlanıyor. 1,5 milyar TL’si satın alma bedeli, 3,5 milyar TL’si inşaat ve altyapı bedeli olmak üzere 5 milyar TL yatırım maliyetiyle hayata geçirilecek projenin yaklaşık 5 yılda tamamlanması öngörülüyor. Proje alanının İstanbul Havalimanı’na, Kanal İstanbul projesine ve Kuzey Marmara Otoyolu’na yakın bir konumda olması sebebiyle üretici, tüketici ve istihdam açısından ulaşım kolaylığı sağlaması bekleniyor.

"HİTAM Üretim ve Ticaret Üssü" projesi, HİTAM Ortak Girişimi Başkanı Dr. Oktay Dede ve MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan’ın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıyla kamuoyuna tanıtıldı. Toplantıya katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum “HİTAM Üretim ve Ticaret Üssü”nün Türkiye’ye büyük bir katma değer sağlayacağını belirterek, “Binlerce kardeşimiz buradaki eğitim merkezlerinde mesleki eğitimini alıp yine projedeki üretim üssünde istihdam edilecek. Projemiz dünyanın en büyük satış ve servis merkezi olacaktır” şeklinde konuştu.

HADKOOP, İMAS Toplu İşyeri ve Yapı Kooperatifi, TAF 2023, Avrasya ve İSTMOB kooperatiflerinin ortak girişiminden oluşan HİTAM;  mobilya, otomotiv, inşaat, yapı malzemeleri, otomobil yedek parça ve servis gibi alanlarda iş üreten 5 kooperatiften oluşuyor. Sektörel çeşitliliğe dikkat çeken HİTAM Ortak Girişimi Başkanı Dr. Oktay Dede: “Özellikle mekânsal düzenleme adına Türkiye’nin örnek projelerinden biri olmaya aday olan bu modern üs, tüm sektörlerin birbirinden güç alacağı, birlikte çalışmanın bereketini ve gücünü göstereceği bir merkez haline gelecek.” dedi. Proje hayata geçirildiğinde 35 milyar TL’lik katma değer yaratacağını belirten Dede, projenin 2021 yılında başlayacak en büyük üretim ve ticaret projesi olacağını açıkladı.

Salgınlar, savaşlar, doğal afetler gibi olasılıklara uygun bir merkez inşa etmenin gerekliliğinden bahseden MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan; "Üretim ve Ticaret Üsleri”nin her türlü doğal afet, salgın ve krize kapılarını kapatarak sadece üreticiler için değil, onların aileleri ve orada eğitim gören gençler için de hem izole bir üretim ve ticaret bölgesi hem de her türlü sosyal donatıları hazırlanmış güvenli bir yaşam alanı olarak inşa edildiğini aktardı. Böylece üretim ve ticaret zincirinin aksamadan süreceğini ve olası afet ve salgınların ekonomiye ve sosyal yapıya yapacağı tahribatın minimize edileceğini söyledi.

Mikro ve küçük ölçekli işletmelerin orta ölçekli büyüklüğe erişimini sağlayarak Organize Sanayi Bölgelerine (OSB) geçişini kolaylaştıracak olan merkezin, 70 bin kişiye istihdam sağlaması bekleniyor.