MENU
 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: “Endüstri 4.0’ı sıçrama tahtası olarak görüyoruz”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: “Endüstri 4.0’ı sıçrama  tahtası olarak görüyoruz”

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından düzenlenen Global Teknoloji Yönetişimi Zirvesi kapsamında gerçekleştirilen "Ulusal Yapay Zeka Stratejisinin Oluşturulması Oturumu"nda, konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye'nin yapay zeka perspektifini anlattı.

4'üncü Sanayi Devrimi ve onun yapay zeka gibi bileşenlerini bir sıçrama tahtası olarak gördüklerini belirterek, "Köklü bir planla gençlerimizi yapay zekanın ihtiyaç duyduğu ve ortaya çıkaracağı yeni sektörlere yönlendirmeyi istiyoruz." İfadelerini kullanan Varank, yapay zekanın son 10 yılda 4'üncü Sanayi Devrimi'ni yönlendirdiğine işaret etti.

Varank, teknolojideki köklü değişikliklerin, insanları endişelendirdiğini ifade ederek, "Ancak ilk sanayi devriminden bu yana kazandığımız tecrübe, 4'üncü Sanayi Devrimi'nde bize yol gösterebilecek bazı önemli bilgileri ortaya çıkardı. Artık kimsenin teknolojiye karşı duramayacağı aşikar. Hayatta kalmak isteyen milletler veya kuruluşlar yeni teknolojilere uyum sağlamak zorunda." diye konuştu.
İşsizliğin artacağı korkusuna rağmen emek tasarrufu sağlayan teknolojilerin işçi refahını artırdığına dikkati çeken Varank, yeni teknolojilerin gelişmesiyle yeni mesleklerin ortaya çıktığını ve daha az çalışarak daha çok kazanmanın mümkün hale geldiğini dile getirdi.
Küresel eğilimleri, diğer ülkelerin yapay zeka stratejilerini ve uluslararası kuruluşların çalışmalarını incelediklerini ifade eden Bakan Mustafa Varank, WEF'in bu alanda yaptıklarıyla Singapur ve Hindistan'ın deneyimlerinden istifade ettiklerini anlattı.

Mustafa Varank ayrıca şunları söyledi: "Yapay zeka uygulamalarının dijital dönüşümün arzu edilen son ürünleri olduğunu ve ondan ayrılamayacağını açıkça ortaya koyduk. İmalat sektörünün büyük veri açısından perakende ve finans gibi diğer sektörlerin gerisinde kalması nedeniyle yol haritasında imalat sanayisinde büyük verinin oluşturulması için teknoloji ve altyapı sağlanmasına öncelik verdik. Nüfusun büyüklüğü ve demografik bileşimi, bir başka önemli zorlayıcı faktördü. Burada Türkiye'nin bir avantajı var. Nüfusumuz genç ve dinamik. Ülke nüfusunun ortanca yaşı 32 civarında, genç neslimiz iyi eğitimli. Köklü bir planla gençlerimizi yapay zekanın ihtiyaç duyduğu ve ortaya çıkaracağı yeni sektörlere yönlendirmeyi istiyoruz. Strateji Belgemizde insan sermayesini geliştirmeyi birinci önceliğimiz haline getirmemizin nedeni buydu."