MENU
 

Türkiye’de Melek Yatırım Ağları

Türkiye’de Melek Yatırım Ağları

TEB Özel Melek Yatırım Platformu ‘’Melek Yatırımcı’’ konseptini  müşterilerine sunan ilk banka olan Türkiye Ekonomi Bankası Özel Bankacılık bünyesinde hayata geçirilen TEB Özel Melek Yatırım Platformu Şubat 2013 tarihinden bu güne kadar faaliyette bulunmaktadır. Ülkemizde gelecek vaad eden girişimcilerin ekonomiye kazandırılması hedeflenmektedir. Yatırım yapmak isteyen bireyler ile girişimcileri bir araya getirmeyi amaçlayan bir platformdur. Melek Yatırım Platformu altında, ihtiyaç duyan Melek Yatırımcılar için yönetmelik, vergi ve hukuk gibi alanlarda danışmanlık yapılmaktadır. TEB Özel Melek Yatırım Platformu sadece yurt içinde değil, yurt dışında da Melek Yatırım yapılabilecek projeleri değerlendirmektedir. 190 üyesi bulunan platform, Türkiye’nin de en büyük Melek Yatırım Ağı’ dır. Keiretsu Forum 2000 yılında San Francisco’da kurulan ağın 3 kıtada( Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya) 41 ofisi bulunmaktadır. Keiretsu Forum’un Türkiye  ofisi Eylül 2012’de açılmıştır. Keiretsu Forum, küresel anlamda sermaye , kaynak ve işbirliği fırsatı sunmaktadır. Sermaye arayışında bulunan girişimci şirketlerle yatırımcıları bir araya getiren bir platformdur. Bir fon değildir. Keiretsu Forum’un yatırımları , başvuran şirketlerin ihtiyaçlarına göre değişmekte, genellikle 100 bin dolar ile 1.5 milyon dolar arasında değişen miktarda yatırım yapılmaktadır. 2000 yılından bu tarihe kadar   725’ten fazla şirkete 650 milyon dolar yatırım gerçekleştirilmiştir. 70 üyesi bulunan ağ, İstanbul’da  5 farklı şirkete 3 milyon dolar yatırım yapmıştır. BUBA Boğaziçi Mezunlar Derneği (Bümed) tarafından 2014 yılında kurulan Melek Yatırım Ağı’dır. Girişimcilerle yatırımcıları buluşturan ağ, bunun yanında yatırımcılara eğitimler gerçekleştirmekte ve yatırımcılar arasında fikir alışverişi yapabilecekleri bir ortam oluşturmaktadır. BUBA, BÜMED'in iştiraki olan bir Anonim Şirket'tir (A.Ş.) ve kendi yürütme organlarına sahiptir. BUBA, T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı tarafından 2015 yılında Bireysel Katılım Yatırımcısı (BKY) Ağı olarak akredite edilmiştir ve Avrupa Melek Yatırım Ticaret Örgütü'nün (EBAN) üyesidir. BUBA aynı zamanda, Türkiye Melek Yatırımcılar Derneği'nin (TBAA) Yönetim Kurulu'nda yer almaktadır. BUBA, Türkiye'deki girişimcilerin ve hızlı büyüme sağlayan girişim şirketlerinin yatırım  finansmanı sağlamak amacıyla başvurdukları kurumların başında gelmektedir ve her ay ortalama 150 yeni girişim projesini değerlendirmeye almaktadır. BUBA, stratejik ortakları ve paydaşları ile birlikte 3 farklı program yürütmektedir. BUBA'nın  desteklerinden yararlanmak ve BUBA'dan yatırım almak için bu 3 programdan en az birine başvurmanız, programın değerlendirme sürecinden geçmeniz ve portföye kabul edilmeniz gerekmektedir. Bu programlar:

  • Vodafone Fikir Çarkı
  • Garanti Partners Hızlandırma Programı
  • Stanford Research Institute &BUBA   Teknoloji Ticarileştirme ve Yatırım Programı
BUBA’da 56 yatırımcı üye bulunmaktadır. Üyelerin girişim başına yaptıkları yatırım 50.000 TL ile 1.000.000 TL arasındadır. BIC Angel  Investments Merkezi İstanbul Maslak’ta bulunan BIC Angels, internet sektöründeki girişimcilere melek yatırım yapmaktadır. E-Ticaret projeleri, mobil uygulamalar ve sosyal projeleri veya konum tabanlı hizmetler ile ilgili yatırım yapmaktadır. Ayrıca birleştirme ve teknoloji ile geleneksel ticari modelleri yeniden tanımlayan projelere özel ilgisi bulunmaktadır. BIC, erken ve tohum aşamadaki girişimcilere 50.000$ – 150.000$ arası yatırım gerçekleştiriyor. Ayrıca yönetim, pazarlama, halkla ilişkiler, insan kaynakları, finansal yönetim ve hukuk konularında mentorluk desteği vermektedir. Metutech – Ban İş Melekleri Ağı: Türkiye ‘deki ilk Melek Yatırımcı Ağı olan Metutech–Ban , Teknokent Teknoloji Yatırımcıları Derneği (METUTECH-BAN), ODTÜ ve ODTÜ Teknokent tarafından geliştirilmiş, Türkiye’deki ilk Melek Yatırımcı Ağı uygulamasıdır. METUTECH-BAN, başarılı gerçek veya tüzel kişilerin ‘yatırımcı’ olarak üye olabildiği ve özellikle teknoloji tabanlı girişimcilerle yatırımcılar arasında köprü kurmayı amaç edinen bir kuruluştur. “Teknoloji Yatırımcıları Ağı” yapılanması ile 2007 yılında ilk melek yatırımcılar derneğini başlatan METUTECH-BAN, yatırımcı ve girişimci eko sistemini oluşturmak amacıyla hem İş Melekleri’ni hem de yatırımcıları(bireysel veya kurumsal), çatısı altında buluşturmuştur. Girişimcilerin Metutech – Ban’a başvuru yapabilmesi aşağıdaki koşullarda gerçekleşmektedir;
  • Ürünün teknolojik ve ticarileşebilir olması,
  • Prototipin çıkmaya hazır ya da çıkmış olması (proof of concept’i tamamlamış olması),
  • Proje sahibinin, hali hazırda ya da yatırım alma durumunda tam zamanlı olarak işinin başında bulunması,
  • İş fikrinin başka herhangi birinin Fikri Mülkiyet Hakları’nı ihlal etmiyor olması.
Etohum E-tohum kendi internet şirketini kurmak isteyen girişimcilerle şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren, hızlandırıcı, tohum yatırım şirketidir. Her yıl başvurular arasından  seçilen 40 girişim, projelerini E-Tohum Yatırımcı Kulubü’ne sunmaktadır. Girişimcilere iş planlarını hazırlarken mentorluk yapılmaktadır. Ayrıca girişimcilere ofis desteği, geniş networke ulaşma gibi birçok hizmet sunmaktadır. E-Tohum platformu, ülkemizde girişimcilik eko- sisteminin gelişmesine büyük katkılar sağlayan birçok ulusal ve uluslararası etkinlik düzenlemektedir. Bu etkinliklerde girişimcileri, profesyonelleri ve yatırımcıları bir araya getirmektedir. E-Tohum aracılığıyla 200‘ün üstünde girişime yatırım gerçekleştirilmiştir. Ülkemizde girişimcilik ve yatırım eko- sisteminin gelişmesinde büyük katkılar sağlayan bir platform olarak öne çıkmaktadır. E-Tohum Yatırımcı Kulübü’nde 43 yatırımcı bulunmaktadır. İstanbul Startup Angel İstanbul Startup Angels,  girişimleri başlangıç aşamasında keşfetmek, mentorluk yapmak ve Türkiye’deki potansiyel yatırımcıları geliştirmeyi amaçlayan Hazine Müsteşarlığı tarafından  akredite edilmiş melek yatırımcı ağıdır. 2012 yılında Gülsüm Çıracı ve Kadir Boysan tarafından kurulan İstanbul  Startup Angels, seçtiği projelere tohum ve erken aşama döneminde yatırım yapmaktadır. Yatırım aralığı 50.000 TL-500.000 TL arasında olan bu ağın öncelikli yatırım alanları ise; yazılım, ileri teknolojiler ve internet teknolojileridir. İş ortaklarını Embryonix, Endeavor Türkiye, Startupbootcamp, Bahçeşehir Üniversitesi, Stage-co, Angelslabs olarak sayabiliriz. Yılda 250 girişimi incelemekte ve 30- 50 girişimciyi yatırımcılarla tanıştırmaktadır. Şirket Ortağım Melek Yatırımcı Ağı Şirket Ortağım Melek Yatırımcı Ağı;  girişimcilerle ağında bulunan melek yatırımcıları bir araya getirerek girişimlere finansman, bilgi ve tecrübe aktaran bir kuruluşudur. Hazine Müsteşarlığı tarafından akredite edilmiş  olan kuruluş tarafından  bu güne kadar 2.8 milyon TL yatırım gerçekleştirilmiştir. TR Angels Melek Ağı TRANGELS Finansal Hizmetler A.Ş. kurucuları, tarafından BKY mevzuatına uygun ve T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığının izniyle TRANGELS Melek Yatırımcı ağı kurulmuştur. TRANGELS Melek Yatırımcı Ağı; kendisine başvuran; işbirliği yaptığı kurumlar veya kendi bulduğu girişim projeleri ile melek yatırımcıları bir araya getiren bir hizmet platformudur. İş birlikleri arasında Girişim Fabrikası ve Borsa İstanbul Özel Pazar bulunmaktadır. Bugüne kadar 2 yatırım gerçekleşen ağın yatırım kriterleri  aşağıdaki gibidir :
  • Projelerin henüz pazara sunulmamış olması,
  • Henüz hiç yatırım almamış olması,
  • Girişimcilerin bankalarla, melek yatırımcılarla ya da risk sermayesi şirketleriyle ilişki kuramayacak seviyede küçük olması.
Galata Business Angel (GBA) Galata İş Melekleri(GBA), girişimciler için finansman kaynakları sağlayan, girişimcilere  çalışmalarında mentorlük yapan ve kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. GBA ayrıca teknoloji Startup şirketlerine yatırım yapan yatırımcıların bulunduğu bir kuruluştur.